Lupénka vás už nemusí tížit

Více než 200.000 lidí v České republice trpí lupénkou (psoriázou). Ta se však dá léčit. Využijte služeb našich renomovaných odborníků, kteří vám pomohou s vaším problémem.

Poradna pro pacienty s lupénkou

Prostřednictvím této poradny máte možnost položit Vaše dotazy odborníkům v oblasti dermatologie.
Vyhrazujeme si právo nezveřejňovat nevhodné otázky.


Jiné

06.04.2021, 22:08
Téma dotazu

Dobrý den, mohu se, prosím, zeptat, zda jako člověk trpící lupénkou mám možnost přednostního očkování proti Covidu-19. Je mi 48 let. Předem děkuji za odpověď. Nováčková

07.04.2021, 11:48
Odpovídal
MUDr. Karolína Svobodová

Dobrý den,

Samozřejmě nevím, jak těžký průběh lupenky máte. Ve většině případů se zatím neuvažuje o souvislosti lupenky a těžkého průběhu Covid-19, takže ani o přednostním očkování se neuvažuje. Pokud trpíte ale chorobami, které často souvisí se vznikem lupenky jako obezita, kardiovaskulární onemocnění a poruseny cholesterolovy metabolismus, dalo by se přednostní očkování zvážit.

 

S pozdravem

Svobodová 

06.04.2021, 20:30
Téma dotazu

Dobrý den,
může očkování zhoršit průběh lupénky?
Děkuji, Zinglarová

07.04.2021, 11:42
Odpovídal
MUDr. Karolína Svobodová

Dobrý den,

principem očkování je stimulace (vybuzeni) imunity, zjednodušeně řečeno. Lupenka je onemocnění, které je založeno na nerovnovaze imunitní odpovědi, proto je možné, že očkování může zhoršit lupenku, ale samozřejmě se také nemusí stát nic.

S pozdravem

Svobodová 

18.02.2021, 13:51
Téma dotazu

Dobrý den,
je při onemocnění lupénkou vhodné očkování proti Covidu-19, případně který typ vakcíny je vhodný? Můj kožní lékař neví a obvodní lékař mi doporučuje mRNA vakcínu. Můžete mi prosím poradit? Díky M. K.

18.02.2021, 15:04
Odpovídal
MUDr. Karolína Svobodová

Dobrý den, 

očkování jako každá zátěž organismu může samozřejmě zhoršit průběh chronického onemocnění, tedy i lupenky. Nikdo vám s jistotou neřekne, zda se stav zhorší nebo zůstane stejný. Stejné je to i s onemocněním covid-19, po něm se samozřejmě lupenka může zhoršit. Co se týká typu vakcíny, dle mého názoru není důležité. Jde jen o to, jakou reakci vaše tělo vytvoří. Sám pacient musí srovnat výhody a nevýhody očkování. Chránit se je však důležité. 

S pozdravem 

Svobodová 

10.12.2020, 17:01
Téma dotazu

Dobrý den, již druhý rok mám kožní problémy. Zpočátku vloni v říjnu drobná svědivá málo zřetelná vyrážka po celém trupu a pažích a na vnitřní straně stehen v užším pruhu, současně červená spíše hladká ložiska v tříslech, na zevním genitálu a kolem konečníku a velmi svědivá červená vyrážka za ušima. Po léčbě Belogentem od kožní lékařky a pak domácí konopnou mastí - v tříslech a za ušima, na ostatních místech pouze promašťování, projevy po měsíci zmizely.V březnu se objevily znovu, ale pouze v tříslech a nesvědivé.Bez léčby ve stejném stavu až do října, pak se znovu objevily velmi svědivé projevy za ušima a nově i malinko na krku na hranici vlasů a červený nesvědivý hladký flek na levém horním víčku. Byla odebrána biopsie z třísel.Výsledek je údajně nejednoznačný a čeká mě prý další biopsie. Nyní používám pouze promašťovadla a šamón Ducray Kertyol. Chtěla bych se zeptat, zda biopsie nemusí prokazatelně odhalit psoriázu, i kdyby se o ni jednalo. Existují nějaké další postupy ke stanovení diagnózy? Mělo by smysl vyvarovat se konzumace citrusových plodů ? Děkuji za odpověď.

23.12.2020, 16:51
Odpovídal
MUDr. Karolína Svobodová

Dobrý den. 

Dobře provedena biopsie by měla vždy lupenku odhalit, její histologicky nález je poměrně typický. Bohužel po aplikaci mnoha léků se může diagnóza zkreslit. Citrusy by na lupenku neměly vliv, ale na atopický ekzém ano. Na stanovení lupenky není lepší diagnostika než odběr biopsie. 

 

S pozdravem 

Svobodová 

08.12.2020, 8:22
Téma dotazu

Dobrý den, prosím o radu,uvazuji o koupi lampy uvb 311nm.na lupenku.hodne se mi stav zhoril.vysev po celém těle.je tato lampa prosim účinná,?je mi 51 let.dekuji moc Sedmihradská Jarmila

23.01.2021, 22:08
Odpovídal
MUDr. Karolína Svobodová

Dobrý den, 

311 nm UVB je užívána v dermatologickych zařízeních běžně a je velmi vhodná. Prostudujte si však, jak často a jakým způsobem ji užívat. Jinak toto spektrum záření je doporučováno.

S pozdravem 

Svobodová