Lupénka vás už nemusí tížit

Více než 200.000 lidí v České republice trpí lupénkou (psoriázou). Ta se však dá léčit. Využijte služeb našich renomovaných odborníků, kteří vám pomohou s vaším problémem.

Poradna pro pacienty s lupénkou

Prostřednictvím této poradny máte možnost položit Vaše dotazy odborníkům v oblasti dermatologie.
Vyhrazujeme si právo nezveřejňovat nevhodné otázky.


Nežádoucí účinky léčby

23.01.2017, 22:40
Téma dotazu

Dobrý den, léčím se s lupenkou už několik let, už jsem na celkové léčbě Cyklosporinem a mam i při té nejmenší dávce obtíže, průjem je hodně častý, konečník je celý zarudlý, občas se přidá i krev. Je to při této léčbě"normální"? Nebo má tyto obtíže více lidí?

23.01.2017, 22:54
Odpovídal
MUDr. Jorga Fialová

Dobrý den, děkuji za dotaz. Ano, průjem patří k nežádoucán účinkům ciclosporinu. Pokud trvá delší dobu a i při snížení dávky a byly vyloučeny infekční příčiny, tak bych doporučovala lék vysadit.

S pozdravem MUDr. Jorga Fialová

06.10.2016, 17:56
Téma dotazu

Během jednoho měsíce se mi objevila lupenka po celém těle, před rokem jsem prodělal operaci zeleného zákalu, začal jsem brát léky na vysoký krevní tlak Telmisartan, bral jsem Macmirol. Myslíte, že něco z toho mohlo mít na vznik lupenky vliv?

06.10.2016, 23:07
Odpovídal
MUDr. Jorga Fialová

Dobrý den, u několika pacientů, kteří začali užívat Temisartan bylo popsáno zhoršení či objevení se lupénky. Tedy pokud to půjde, bylo by na místě zkusit vyměnit tento lék za jiný, ale nesmí se podávat také tzv. betablokátory a nedoporučují se ani tzv. ACE inhibitory. 

S pozdravem MUDr. Jorga Fialová

11.03.2016, 7:10
Téma dotazu

Dobrý den. Prosím je možné říct, jaká je bezpečná doba užívání Medrolu ( 4 mg/denně) bez projevu nežádoucích účinků? Beru Medrol 6 mg - 3. týden, pak přecházím na 4 mg, kontrola koncem dubna. Bojím se, že jde o dlouhou dobu používání. Děkuji za odpověď.

11.03.2016, 7:49
Odpovídal
Prim. MUDr. Darina Zelenková

Dobry den, 

pokud se musi uzivat , tak se klidne uziva nekolik let , nekdy i cely zivot . Zalezi na chorobě, ktera se jim leci. Takze bezpečná doba závisí na tom , co se leci a jak je lek potreba. Darina zelenkova 

02.01.2015, 18:11
Téma dotazu

Dobrý den, trpím malými ložisky lupénky na celém těle včetně hlavy. Vedle toho se mi tvoří červená bezšupinatá ložiska ve kštici i vedle nosu. Do hlavy a kštici používám střídavě 1x až 2x Xamiol a Belosalic roztok. Vedle nosu Elocom, ale poslední dobou pozoruji, že se mi na obličeji vytvořily malé žilky. Co doporučujete aplikovat na obličej, kde jde pouze o nepatrná ložiska? A obecná otázka. Jaká je šance, že lupénka sama od sebe s pokročilejším věkem sama zmizí? Maté takové případy z okolí? Děkuji Radek

07.01.2015, 18:01
Odpovídal
MUDr. Lenka Papoušková

Dobrý den, na obličej se aplikace kortikosteroidů nedoporučuje, jistě ne dlouhodobě pro své nežádoucí účinky. Způsobují atrofii kůže/ kůže je tenčí s prosvítajícími cévkami/. Na obličej používáme Silkis mast/ kalcitriol-derivát vitaminu D/. Z volně prodejných léků můžete vyzkoušet bluecap, kůži promazávat. Často může být přítomna v obličeji i seboroická dermatitida, potom se používají antimykotika. Pokud však máte psoriázu po celém těle, je potřeba pátrat i po provokačních faktorech, které onemocnění udržuje-infekce v zubech, nosu, krku, gynekologické, urologické. Vliv má i životní styl a stres.

 

Co se týče průběhu psoriázy, v malém procentu se lupénka může objevit jednou za život. Obvykle je ale průběh chronický s velkou tendencí k recidivám. To znamená že někdy můžete být úplně bez projevů a většinou po provokačních faktorech se lupénka znovu objevuje. 

19.12.2014, 10:26
Téma dotazu

Dobrý den, lupénku mě trápí v podpaždí na genitáliích. Používám Elocom krém. Je to bezpečné?

20.12.2014, 7:07
Odpovídal
MUDr. Jorga Fialová

Dobrý den, děkuji za dotaz.

Záleží jak často a jakým způsobem přípravek aplikujete. Obecně ale v těchto místech se nežádoucí účinky kortikosteroidů projevují výrazněji. Jedná se hlavně o ztenčení kůže a dále o riziko druhotné infekce, stejně tak o ztrátu účinnosti při nepřetržité aplikaci. Doporučila bych Vám prostřídat s volně dostupným přípravkem Vitella Ictamo, tedy Elocom crm 2dny v týdnu a zbytek týdně Vitella ictamo. V případě vymizení projevů ukončete léčbu Elocomem. V případě přetrvávání či zhoršení projevů Vám doporučuji návštěvu u lékaře.

S pozdravem. MUDr. Jorga Fialová, Dermatovenerologická klinika 2. LF UK a Nemocnice Na Bulovce